Technology
.01
BIM
BIM este un concept care definește procesul de digitalizare și colaborare în industria construcțiilor, prin utilizarea celor mai noi tehnologii disponibile. Acesta are un impact pozitiv asupra sustenabilității și calității unui proiect de construcție.
BIM nu este folosit doar de arhitecți, proiectanți și ingineri, ci și de echipele de execuție și de management al activelor construite. Cei care au cel mai mult de câștigat din utilizarea BIM sunt beneficiarii, deoarece implementarea acestui proces conduce, de regulă, la o reducere semnificativă a costurilor totale ale investiției.
02.
Collaboration
Proiectele BIM implică, de regulă, multiple specialități și organizații care fac schimb de date (de obicei în format .ifc), pentru a comunica mai ușor și mai precis informațiile proiectului pe parcursul diferitelor etape. Membrii echipei utilizează modele BIM centralizate, găzduite pe servere, ceea ce permite lucrul de la distanță și reduce erorile prin colaborare în timp real, pe același model.
Faptul că echipa de proiectare desemnată, antreprenorii, producătorii și echipele de montaj lucrează împreună, într-un mod coordonat, înseamnă că soluțiile tehnice, problemele, prioritățile și metodele de execuție sunt clar stabilite din fazele inițiale și înțelese de toate părțile implicate, prin intermediul unui mediu comun de date (CDE – Common Data Environment).
.03
Visualisation
Vizualizarea arhitecturală îl ajută pe client să înțeleagă mai rapid toate informațiile esențiale despre proiect, pentru a le compara cu propria idee și cerințele inițiale, oferind astfel feedback relevant și în timp util. Această metodă a devenit și mai atractivă odată cu dezvoltarea accelerată a soluțiilor de randare în timp real. Aceste unelte sunt extrem de utile în întâlnirile client–arhitect, permițând ajustări fine sau modificări majore pe loc și luarea rapidă a deciziilor legate de detalii.
Folosind plăcile video performante din prezent, birourile de arhitectură pot gestiona mai eficient atât etapa de proiectare, cât și cea de reprezentare vizuală – uneori, chiar cu echipe dedicate pentru fiecare. Vizualizarea arhitecturală este utilă în mai multe faze ale proiectării, oferind un mediu facil pentru comunicarea ideilor și informațiilor. Aceste idei pot include nu doar conceptul general sau forma clădirii, ci și funcțiunea și valoarea estetică a acesteia.
Serviciile și tehnicile de vizualizare arhitecturală s-au dezvoltat într-un subdomeniu distinct și dinamic al industriei AEC.
04.
Parametric Design
Designul parametric este o abordare relativ nouă în arhitectură, care utilizează programarea vizuală și parametri pentru a stabili relații între elementele de design, cu scopul de a genera o gamă variată de alternative formale. Prin modificarea valorilor parametrilor, putem interveni interactiv asupra modelului, care se actualizează automat.
În prezent, pluginurile de design parametric sunt integrate direct în software-ul BIM, precum Grasshopper 3D pentru Rhinoceros și Dynamo pentru Autodesk Revit. Acestea ne permit să conectăm modelul BIM la o interfață de design parametric. Ambele pluginuri folosesc principiul programării vizuale, în care componentele (sau nodurile) sunt plasate pe o suprafață de lucru („canvas”) pentru a construi o „hartă” a relațiilor dintre parametri.
Modificarea parametrilor sau a geometriei determină actualizarea automată a tuturor funcțiilor implicate și regenerarea geometriei, asigurând astfel un proces flexibil, dinamic și eficient de proiectare.
.05
Scripting Automation
Similar cu designul parametric, scripting-ul utilizează parametri pentru a defini relații între elemente. Diferența majoră constă în scopul aplicării: scripting-ul este folosit în principal pentru automatizarea sarcinilor repetitive, care altfel ar consuma foarte mult timp dacă ar fi realizate manual.
Dacă designul parametric se axează mai mult pe generarea de variante de proiectare, scripting-ul este orientat către extragerea sau generarea de informații, având totuși și o componentă vizuală de reprezentare.
Putem folosi aceleași pluginuri ca în designul parametric – precum Grasshopper 3D pentru Rhinoceros și Dynamo pentru Autodesk Revit – pentru a automatiza diverse procese și a eficientiza munca de zi cu zi. În loc să scriem linii de cod, aceste pluginuri ne permit să construim „programe” prin manipularea unor elemente grafice numite noduri (nodes).
Câteva exemple concrete de utilizare includ: crearea automată a pardoselilor din limitele camerelor în Revit, adăugarea de text 3D în centrul fiecărei camere sau identificarea tuturor instanțelor unui text scris greșit și înlocuirea automată cu forma corectă.
06.
Sustainability
Prin utilizarea uneltelor BIM precum scripting-ul și simulările de analiză a luminii, putem optimiza proiectul încă din fazele inițiale, oferind beneficiarilor un instrument puternic pentru luarea deciziilor.
Accesul în timp real la analize energetice, eoliene și solare ne permite să anticipăm consumul de energie și performanța generală a anvelopei clădirii. Aceste instrumente pot fi folosite și pentru realizarea analizelor pe ciclul de viață (LCA), care evidențiază amprenta de carbon a clădirii pe întreaga durată de exploatare.
Videoclipul prezintă un instrument dezvoltat intern de echipa noastră, pentru calculul factorului general de izolare termică al unei clădiri, folosind Dynamo, formule în extrase de cantități și un plugin gratuit pentru inserarea parametrilor.